Hopsi Topsi Land

Frans Weisz, Marieke Prinsen Geerligs Korte documentaire - 2006 - 50 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De vroegere bezoekers van Hopsi Topsi Land (1949-1982) keren terug naar de Veluwe om de tijdgeest te schetsen en na te gaan wat het kinderzomerkamp voor hen betekende en in welke behoefte het voorzag.

Zomer 2006. Twee generaties komen terug naar Hopsi Topsi Land, de plek waar zij als kind hun vakanties doorbrachten - op zoek naar een verloren tijd. Zomerkamp Hopsi Topsi Land bestond van 1949 tot 1982, twee generaties lang. Een tijd waarin de wereld veranderde: van de volgzaamheid in de jaren vijftig tot de anarchie van de jaren zeventig, van het beladen zwijgen tot het democratisch suflullen, van autoritaire tot vrijgevochten ouders. De eerste kinderen werden geronseld in de kennissenkring van de oprichters, het echtpaar Versteeg, die voornamelijk bestond uit intellectuelen en kunstenaars, verzetskringen en joden die de kampen of de onderduik hadden overleefd. Een milieu in de voorhoede, waar idealen werden gekoesterd en waar de echo van de Tweede Wereldoorlog nog lang bleef nadreunen. Maar in Hopsi Topsi Land veranderde in al die jaren niets. De leiding, de dagindeling, zelfs het menu bleef dertig jaar hetzelfde. Alsof de tijd daar stil stond. De beweging van de tijd tegen de achtergrond van het onbeweeglijke Hopsi Topsi Land.

Credits

Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Frits Harkema
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland