Hollandse nieuwe

Leonard Retel Helmrich, Hetty Naaijkens-Retel Helmrich Lange documentaire - 2013 - 74 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Romantiek en kameraadschap op de enige twee overgebleven Nederlandse vissersschepen die op de Hollandse nieuwe varen, gefilmd met de kenmerkende single-shot-cameratechniek van Retel Helmrich.

Al meer dan duizend jaar is de Hollandse nieuwe niet meer weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken miljoenen mensen in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje. In de middeleeuwen draaide de Nederlandse economie voor een groot deel op de verdiensten van de haringvisserij; tegenwoordig vissen nog slechts twee schepen uit Scheveningen onder Nederlandse vlag op dit eetbare erfgoed. Gefilmd met Retel Helmrichs unieke single-shot-camera wordt een verdwijnend stuk Hollands Glorie van binnenuit verteld.

Credits

Productiebedrijf
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Marius Maurits
Research
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Vincent Rozenberg
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland