Het zwijgen - Man-kind

David Blitz Korte documentaire - 2001 - 35 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Korte documentaire over Tobias Breekveldt die in zijn jeugd seksueel is misbruikt. Breekveldt, inmiddels dertig, moet nog steeds leren om te gaan met zijn herinneringen aan de angst van toen en met zijn gevoelens van verdriet en woede nu.

De titel Man-kind is ontleend aan een gedicht dat is geschreven en wordt voorgelezen door Tobias Breekveldt. Het is gericht aan een man door wie Breekveldt in zijn jeugd, tijdens een jaarlijks verblijf bij het circus, seksueel is misbruikt. Breekveldt, inmiddels dertig, moet nog steeds leren om te gaan met zijn herinneringen aan de angst van toen en met zijn gevoelens van verdriet en woede nu. In één-op-één gesprekken met een vriend en met zijn moeder is te zien hoe kwetsbaar hij is - ondanks zijn welbespraaktheid. Regisseur David Blitz, zelf een slachtoffer van kindermisbruik, contrasteert deze erg persoonlijke beelden met concertopnamen, waarop de zanger Breekveldt extravert en gelukkig een grote zaal met enthousiast publiek entertaint. Blitz wil, door de kracht, moed én zwakten van Breekveldt te laten zien, het taboe doorbreken dat jongens belet over hun misbruik te spreken.

Credits

Scenario David Blitz
Producent(en) Jan Heijs
Ruud Monster
Wouter F.A. Snip
Productiebedrijf
Camera
Marc Tromp
Montage
Mixage
Set geluid
Tom d' Angremond
Pander Roskam
Fokke van Saane
Christien van Roon
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland