Het zuiden

Martin Koolhoven Speelfilm - 2004 - 88 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Actrice Monic Hendrickx

Gouden Kalf-nominatie

Beste Production Design Floris Vos

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Psychologisch drama, gefilmd in de Dogma-traditie, over de schijnbaar zelfverzekerde Martje die een goedlopende wasserette runt maar na een uit de hand gelopen vrijpartij het besef van realiteit verliest.

Psychologisch drama waarin Monic Hendrickx als de zelfverzekerde Martje een goedlopende wasserette runt. De overwegend allochtone vrouwen die er werken dragen hun bazin op handen. Wanneer Martje verliefd wordt op de nieuwe chauffeur Loe (Frank Lammers) blijkt er veel persoonlijk leed schuil te gaan achter deze sterk ogende vrouw. Door een geamputeerde borst draagt Martje een borstprothese waardoor relaties en moederschap voor haar gevoelige onderwerpen zijn. Als Loe tijdens een vrijpartij verkeerd reageert en Martje bij een werkneemster uithuilt, trekt het personeel zijn conclusies en sluit de man op in het stookhok. Martje grijpt niet in en raakt steeds meer verstrikt in leugens tot zij haar besef van realiteit geheel verliest. Een kettingreactie van catastrofale ontwikkelingen is het gevolg. De stijl van de film is gestoeld op de Dogma-doctrine van Lars von Trier: zo veel mogelijk natuurlijk licht en geluid, handheld camera's en geen trucages.

Credits

Scenario Mieke de Jong
Producent(en) Els Vandevorst
Productiebedrijf
Isabella Films
Zentropa Productions
Cosmokino
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Camera
Production Design
Montage
Mixage
Soren Bjerregaard
Set geluid
Henri Morelle
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland