Het voorval - Armando en de mythe

Sjors Swierstra, Roelof Jan Minneboo Korte documentaire - 2018 - 66 min.
Vanaf 12 jaar
Geweld
Grof taalgebruik

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De gewelddadige dood van een Duitse soldaat speelt een grote rol in het knarsende oeuvre van Armando, een kunstenaar met een fascinatie voor geweld. Creëerde hij zijn eigen mythe?

Je leven wordt gevormd door wat in je jeugd gebeurt, aldus kunstenaar Armando. Zijn jonge jaren staan in het teken van één, allesbepalend voorval: tijdens de Tweede Wereldoorlog trotseert een jongen de spertijd. Een Duitse soldaat houdt hem staande. De jongen steekt hem neer en vlucht. In interviews verwijst Armando er vaak naar, maar vragen blijven. Zijn ogen fonkelen, de filmmakers dringen aan. Zal hij eindelijk spreken? Deze zoektocht naar de waarheid en een ode aan het mysterie toont hoe kunstenaar en werk samenkomen rond schuld en herinnering, trauma en geweld.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Evert Aalten
Muziek
Oleg Lysenko
Rutger Zuydervelt
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland