Ga naar inhoud
Vierdelige documentaire reconstrueert gedetailleerd de aanleiding en gevolgen van de executie van veertien mannen in Roermond door de Duitse bezetters in 1944.
Vierdelige documentaire over de executie van veertien mannen in Roermond door het Duitse gezag in 1944, en de gevolgen die de gebeurtenis ook nu nog heeft voor de nabestaanden. Regisseur Louis van Gasteren maakte opnamen tussen 1975 en 2004 en interviewde daarbij zowel Nederlandse als Duitse betrokkenen. Vrienden en familieleden van de slachtoffers voelen zich door de geschiedschrijving enigszins miskend; zo schrijft Loe de Jong dat het verzet in het zuiden van het land minder voorstelde. Roermond was destijds een frontstad; oude foto's geven een indruk van de omvang van de vernietiging. `Van wat je nu in Sarajevo ziet', zegt een vrouw, `ben ik niet van ondersteboven. Het zag er hier ook zo uit.' Met ooggetuigen, historici en documenten reconstrueert Van Gasteren gedetailleerd de gebeurtenissen van die dag, de daaropvolgende evacuatie van de stad en de pogingen de verantwoordelijke commandant, Ulrich Matthaeas, voor het gerecht te brengen. In het laatste deel is te zien hoe Nederlanders en Duitsers tegenwoordig streven naar verzoening.

Credits

Scenario
Productiebedrijf
Euro Television Productions
Distributie
Adobe Systems Europe B.V.

Titel: Het verdriet van Roermond - deel 3 & 4
Jaar: 2005
Duur : 50 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.