Het nieuwe Rijksmuseum (1 en 2)

Oeke Hoogendijk Lange documentaire - 2008 - 120 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Documentaire Oeke Hoogendijk

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Verslaglegging van de uit de klauwen gelopen verbouwing van het Rijksmuseum, door de externe polderwereld tot in den treure vertraagd. Grootse plannen, trotse ego's. Maar geen feestelijke opening in 2008.

Begin jaren 2000 zet toenmalig directeur Ronald de Leeuw van het Rijksmuseum met tomeloze energie een ambitieuze verbouwing in. Zijn medewerkers zetten zich met evenveel passie voor de metamorfose in, maar buiten de muren heerst het polderen. Politiek, welstandscommissies, aanbestedingsperikelen en een strijdbare Fietsersbond dwarsbomen vele plannen met ongekende vertragingen tot gevolg. Oeke Hoogendijk filmde geduldig van 2005 tot 2008 wat er allemaal gebeurde - en vooral niet gebeurde.

Credits