Het Nationale Ballet

Roel van Dalen Korte documentaire - 2002 - 52 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over Het Nationale Ballet waarin een aantal dansers wordt gevolgd. Choreograaf Krzysztof Pastov werkt aan zijn eerste avondvullende ballet.

De werkelijkheid van Het Nationale Ballet is mijlenver verwijderd van het sprookje dat dansers en choreografen op het toneel weten te zetten. In het tweeluik over dit topdansgezelschap laat regisseur Roel van Dalen de harde en weinig romantische werkelijkheid zien. Voor veel dansers is het leven bij Het Nationale Ballet keihard werken, hopen op waardering, vechten voor een plek en dan teleurgesteld worden. Rode draad is de ontwikkeling van de voorstelling Cinderella; het kiezen van de cast - zenuwslopend voor zowel artistiek directeur Wayne Eagling als voor de 82 dansers -; het maken van de choreografie - een bijna onmogelijke taak voor de tot het uiterste gespannen Krzysztof Pastor - en het repeteren van de dansers - met vertrekkende solist Gaëll Lambiotte. Zonder commentaar worden ieders morele en artistieke dilemma's duidelijk en blijkt hoe zwaar de strijd om erkenning is.

Credits

Scenario Roel van Dalen
Producent(en) Frank de Jonge
Piet Erkelens
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland