Het grote genieten

Chiel Aldershoff Korte documentaire - 2009 - 45 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ton en Tjeerd hebben hun leven lang hard gewerkt en het pensioen kondigt zich aan. Aldershoff volgde hen in de maanden na hun pensioen en toont hoe ze invulling geven aan het nieuwe leven.

Ton en Tjeerd hebben hun leven lang hard gewerkt en staan op het punt om met pensioen te gaan. Ton geeft toe eigenlijk liever door te werken. Zijn vrouw moet nog zeven jaar aan de slag en hij vraagt zich af hoe hij die tijd kan overbruggen. In het weekend gaan ze er samen op uit, maar doordeweeks moet de introverte Ton zich alleen zien te redden. Hij vermaakt zich met het huishouden en de televisie, maar de deur uitgaan en contact met anderen leggen vindt hij moeilijk. 'Ik ben altijd bang dat ik anderen tot last ben.' Tjeerd is veel gelukkiger met zijn afscheid van de politie. Samen met zijn vrouw wil hij een boerderij opknappen om er later met zijn familie in te gaan wonen. Twee maanden later staat hij met zijn klompen in de modder, heeft hij overbelaste armen vanwege het klussen, wordt de relatie met zijn nog werkende vrouw gespannen en vraagt hij zich af waar ze aan begonnen zijn. In de maanden dat de heren en hun echtgenotes gevolgd worden, wordt duidelijk hoe ze, allebei op een andere manier, een invulling proberen te geven aan het leven na hun pensioen.

Credits

Producent(en) Paul de Bont
Productiebedrijf
Camera
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland