Het chimpansee complex

Marc Schmidt Korte documentaire - 2014 - 55 min.
Alle leeftijden
Grof taalgebruik

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van een opvangcentrum van Stichting AAP waar mensen getraumatiseerde chimpansees proberen te helpen om weer als primaten te leven. Wat vinden de verzorgers van deze paradoxale utopie?

Na jarenlange eenzame opsluiting bij mensen thuis, in laboratoria of in circussen leren getraumatiseerde chimpansees in een opvangcentrum van stichting AAP met soortgenoten te leven. Opnamen van de dagelijkse praktijk worden in deze documentaire afgewisseld met interviews met de verzorgers die het proces begeleiden. De verzorgers werken aan een paradoxale utopie: chimpansees weer te leren leven als primaten met behulp van door mensen ontwikkelde en uitgevoerde methoden. Emotionele confrontaties en ethische kwesties benadrukken de ambigue relatie tussen mens en dier. Is het mogelijk om buiten ons menselijk perspectief te denken?

Credits

Scenario Marc Schmidt
Producent(en) Simone van den Broek
Productiebedrijf
Basalt Film
Mira Film
Coproducent(en)
Jelle Peter de Ruiter
Susanne Guggenberger
Vadim Jendreyko
Hercli Bundi
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Daniel Almada
Geluidsnabewerking
Florian Beck
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland