Help, ik heb talent!

Roel van Dalen Korte documentaire - 2006 - 55 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Onderzoek naar de vraag hoe jonge musici in het concertcircuit de wereldtop halen en waarom in het Nederlandse klimaat, zowel op maatschappelijk als individueel niveau, weinig talent omhoogschiet.

Waarom brengt Nederland betrekkelijk weinig muzikaal toptalent voort? Roel van Dalen deed onderzoek en betrok daarbij twee jonge broertjes die veel pianovirtuositeit vertonen en een jaar in de leer gaan bij een Portugese meesterpianiste. Verder vraagt hij diverse figuren uit de muziekwereld waarmee de weg naar de internationale top geplaveid is. Met een complex aantal factoren, zo blijkt, die in ons nuchtere landje dun gezaaid zijn: aanleg, een motiverende omgeving, een monomane instelling, de wil om tot het uiterste te gaan en het geluk op het juiste moment de juiste mensen tegen te komen. Het egalitaire en zakelijke Nederland melkt zijn reservoir aan artistiek talent bepaald niet tot de bodem uit. Buitengewoon talent is bij voorbaat verdacht en kunst levert geen direct gewin op. Een gesubsidieerd instituut als het Engelse Yehudi Menuhin School of Music is hier praktisch ondenkbaar. Toch ontvangen de twee jonge talenten ten slotte - op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw hun Portugese mentor flankerend - een daverend applaus.

Credits

Producent(en) Frank de Jonge
Productiebedrijf IDTV Docs
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland