Harry Sparnaay

Andras Hamelberg, Minou de Leeuw Korte documentaire - 2011 - 35 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Met die ongewone muziek en een vreemd instrument heeft hij toch heel wat opgebouwd, meent Harry Sparnaay, wereldberoemd pionier op de basklarinet. Hij heeft er nog steeds een jongensachtig plezier in.

Eigenlijk wilde Harry Sparnaay jazzmuzikant worden. Zijn vader vond het goed, op één voorwaarde: eerst vier jaar conservatorium, want 'minkukels zijn er genoeg'. Op die opleiding ontdekte Harry de basklarinet, een instrument dat altijd een schaduwrol in het orkest speelde. Zodra Harry die rijke, donkere klank hoorde was hij verkocht. Nu is hij een wereldberoemd pionier op dit vreemde instrument, waar nauwelijks repertoire voor bestond. Harry bracht daar met groot enthousiasme verandering in, zo leren we uit dit documentaire portret. Hedendaagse componisten uit de hele wereld hebben al meer dan 650 stukken voor hem en zijn basklarinet geschreven. Aan de vooravond van een optreden in Barcelona volgen we Sparnaay in zijn drukke bestaan als musicus, dirigent en docent. We horen hem spelen en repeteren terwijl Roderik de Man een nieuw stuk componeert dat lekker moeilijk is. Harry glundert en straalt jongensachtig plezier uit.

Credits

Producent(en) Ronald Groenink
Productiebedrijf Terrain Vague Film
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Productieland(en)
Nederland