Gozaran - Time Passing

Frank Scheffer, Cinema Delicatessen Lange documentaire - 2011 - 90 min.
Alle leeftijden

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Componist Nader Mashayekhi verruilt Wenen voor Teheran, met een koffer vol dromen. Laat de liefde voor klassieke muziek zich verenigen met die voor zijn geboorteland, waar het politieke klimaat ongunstig is?

De Iraanse componist Nader Mashayekhi keert na jaren in Wenen gestudeerd, gewerkt en gewoond te hebben in 2005 naar zijn geboorteland terug om het symfonieorkest van Teheran te leiden. Een droom, want voor klassieke en Westerse muziek heerst daar geen gunstig klimaat. Filmmaker Frank Scheffer volgt de gedreven componist in zijn poging jonge musici de essentie van Mahler te duiden, wandelend door een desolaat woestijnlandschap en een verlaten dorp, op zoek naar inspiratie voor uitdagende uitvoeringen. Maar ook in Wenen, want twee jaar later is de gedreven Mashayekhi weer terug, met in zijn koffer de brokstukken van zijn droom. Maar wat zich niet zo snel laat breken, is de hoop. Melancholiek portret, waarbij de politieke ontwikkelingen alleen impliciet voor de achtergrondakkoorden zorgen.

Credits

Scenario Frank Scheffer
Michael Dreyer
Producent(en) Pieter van Huijstee
Productiebedrijf
Coproducent(en)
EuroArts Film Division
Bernd Hellthaler
Uitvoerend producent(en)
Natascha Teunissen
Günther Wallbrecht
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland