Goede vissers

Michiel Zwaanswijk, Pepijn Kortbeek Korte documentaire - 2009 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van de markante Jan Geertsema, die als eerste visser het duurzaamheidslabel Waddengoud mocht voeren. Hij hoopt met zijn kleinschalige manier van vissen het zeeleven op peil te houden.

Visser Jan Geertsema is er vastberaden over: 'Ik denk dat mijn manier, terug naar af, op de ouderwetse wijze vissen, de enige mogelijkheid is om nog iets levends in de zee te houden.' Zijn manier, dat wil zeggen: kleinschalig, zonder overbodig verbruik van pk's, en alleen vissen naar grote, volgroeide exemplaren. En dus dobbert Geertsema met zijn zwijgzame collega Warry in een rubberbootje op ondiep water, met de ogen het oppervlak aftastend en wachtend tot de vis komt. Met een gezond respect voor zijn prooi: 'Ze hebben ons in de gaten.' Zwaanswijk en Kortbeek geven aandacht aan de wereldwijd teruglopende visstanden, maar de film draait vooral om de markante Geertsema. Hij brak ooit zijn studie milieukunde af voor een leven als visser, en keek nooit terug. Als eerste visser mocht hij het duurzaamheidskeurmerk Waddengoud voeren. 'Vissen is als zoeken naar een aantal spelden in een hooiberg,' legt hij uit. 'Alleen wij kruipen door die hooiberg, en die spelden ook. Dusse... wel een uitdaging.'

Credits

Camera
Montage
Set geluid
Productieland(en)
Nederland