Genadeloos

Ellen Blom Korte documentaire - 2011 - 54 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Gijs Hendriks (1938) speelt sinds zijn zeventiende jazz. De geïmproviseerde muziek is zijn leven. Filmmaker Ellen Blom filmde ook sessies met collega-musici.

Gijs Hendriks (1938) speelt sinds zijn zeventiende jazz. Hij begon in Frankfurt voor de Amerikaanse troepen en woonde achtereenvolgens in Duitsland, Frankrijk en Marokko. In de jaren 1960 keerde hij terug naar Utrecht. Hij werd lid van de invloedrijke Nederlandse jazzband The Boy Edgar Ochestra en speelde samen met Art Taylor, Johnny Griffin, Slide Hampton, Nina Simone en Betty Carter. Voor het werk van zijn eigen band won hij prestigieuze prijzen als de Wessel Ilcken prijs, De Cultuurprijs van de Stad Utrecht, De VARA Jazz Award en de Zilveren Stadspenning.
Filmmaker Ellen Blom volgde Hendriks over een lange periode en filmde verschillende sessies waarin hij speelde met collega-musici. De geïmproviseerde muziek is zijn leven. Zijn muziek heeft een eigenzinnig karakter: melancholisch, impulsief, onvoorspelbaar, technisch, subtiel en genuanceerd. Maar hoe bewaar je muziek van ‘instant composers’ voor de eeuwigheid?

Credits

Regie Ellen Blom
Producent(en) Valérie Schuit
Productiebedrijf Viewpoint Productions
Camera
Montage
Niels Dekker
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Mike van der Sluis
Jilles Schriel
Marjo Postma
Rob Dul
Omroep
Productieland(en)
Nederland