Geluk is als glas

Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster Lange documentaire - 2001 - 90 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire waarin op luchtige wijze existentiële vragen worden gesteld aan verschillende Hagenezen. Wat is het verband tussen geluk, geld en moraal?

Rondom het standbeeld van Spinoza in Den Haag bevinden zich, vlakbij elkaar, stadhuis en kerk, schouwburg en parlement, zakenkwartier, hoerenbuurt en Schilderswijk. `Begeren is des mensen wezen zelf' schreef de zeventiende-eeuwse wijsgeer, wiens citaten als tussentitels fungeren. Het echtpaar Lataster vraagt de uiteenlopende bewoners van het gebied naar het verband tussen geluk, geld en moraal. Zo vertelt een vuilnisman een beetje sip dat hij in vijf minuten het complete bezit van een dakloze heeft opgeruimd; maar een bijna-dakloze ex-miljonair vertelt stralend dat hij nog nooit zo gelukkig was. De filmmakers stellen existentiële vragen maar bewaren een lichte toon, onder meer door geluid en camerabewegingen af te stemmen op de dagelijkse bezigheden van de geportretteerden: trommels en close-ups voor een bokswedstrijd, een jachtig jazzritme bij een workaholic manager.

Credits

Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland