Frits Weeda, fotograaf zonder camera

Marc Schmidt Korte documentaire - 2005 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Indringende documentaire waarin ex-fotograaf Frits Weeda terugblikt op de periode dat hij in ernstige geestelijke problemen raakte en zijn veelbelovende leven in de kiem smoorde.

'Het klopt niet', luidt de refreinkreet van het misantropische lied dat Frits Weeda herhaaldelijk inzet en even snel weer afbreekt. Tot hij tot een couplet komt dat een voorbeeld geeft van iets dat wel klopt. Waarna hij vaststelt dat het hele lied over moet. Hoewel hij bijna veertig jaar niet meer fotografeert, bekijkt Weeda de wereld nog steeds met de blik van een fotograaf. Na een zware zenuwinzinking verbrandde hij in 1965 al zijn schepen achter zich. Hij stopte met fotograferen, verliet zijn gezin en vertrok naar West-Duitsland. Wegens vermeende sympathie├źn met subversieve elementen werd hij gedwongen terug te keren naar Nederland. De enorme hoeveelheid foto's die hij in enkele productieve jaren maakte, gaan vaak over de teloorgang van de schoonheid, veroorzaakt door de vooruitgang. Met terugwerkende kracht werpen ze een schaduw vooruit naar de crisis waarin Weeda belandde. Fotograferen is sindsdien taboe. 'Er gaan te veel filmpjes draaien als hij met een camera in zijn handen staat,' constateert zijn zoon.

Credits

Scenario Marc Schmidt
Producent(en) Joop de Jong
Productiebedrijf
Camera
Montage
Erik van de Belt
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland