Ford Transit

Hany Abu-Assad Lange documentaire - 2002 - 78 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Voor veel Palestijnen is er maar één manier om naar het werk te komen, in Ford Transit-taxibusjes. Uit interviews met de passagiers blijkt hoe diep de Israëlische bezetting ingrijpt in hun dagelijks leven.

Voor veel Palestijnen is er maar één manier om naar het werk te komen. Zij laten zich in Ford Transit-taxibusjes van wegversperring naar wegversperring vervoeren - al dan niet via gevaarlijke sluipwegen. De witte busjes werden ooit gebruikt door het Israëlische leger en gingen na de akkoorden van Oslo over in Palestijnse handen. Hany Abu-Assad filmde de jonge Palestijnse chauffeur Rajai in zijn taxi (`er zijn hier meer Fords dan mensen') op zijn dagelijkse tochten van Jeruzalem naar Ramallah. Onderweg blijkt hoe diep de Israëlische bezetting ingrijpt in het normale leven van de Palestijnen: uit interviews met passagiers (waaronder politicologen, psychologen en filmmakers), het uitzicht op verwoeste gebouwen en de talrijke confrontaties met Israëlische militairen. De forenzen gaan elk op hun eigen manier om met de opgekropte frustraties: ze rebelleren, ruziën of berusten.

Credits

Producent(en) Bero Beyer
Productiebedrijf Augustus Film
VPRO TV
Camera
Montage
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland