Fairuz, We hielden zoveel van mekaar

Jack Janssen Lange documentaire - 2003 - 75 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire waarin fans vertellen over de grote betekenis die Fairuz heeft in hun leven. Overal ter wereld aanbidden mensen de vrouw die, volgens de overlevering, met haar stem de maan kan laten verschijnen.

`De vrouw met de gouden stem.' `Wij houden meer van Fairuz dan haar man deed.' `Zij alleen kan met de hemel praten.' Al een halve eeuw lang dichten de bewonderaars van de Palestijnse zangeres Fairuz haar goddelijke gaven toe. Overal ter wereld, dus ook in Libanon, aanbidden mensen de vrouw die, zo wil de overlevering, met haar stem de maan kan laten verschijnen. In Fairuz, We hielden zoveel van mekaar vertelt een aantal van haar fans, onder andere aan de hand van anekdotes, over de grote betekenis die de zangeres heeft in hun leven. Allemaal putten ze kracht uit de magische stem, kracht die ze nodig hebben om als Palestijn in het door hen gehate Libanon te overleven. En allemaal hebben ze een favoriet nummer, dat in de documentaire te horen is, al dan niet ter begeleiding van opnamen van Libanon en oude fotobeelden van de inmiddels bejaarde maar nog altijd optredende zangeres. Het ontbreken van bewegend materiaal gedurende de film draagt bij tot de mythevorming van Fairuz, maar de geduldige kijker wordt uiteindelijk beloond met de `godin' in eigen persoon.

Credits

Scenario Jack Janssen
Producent(en) Pieter van Huijstee
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Menno Boerema
Mixage
Set geluid
Wib Nelissen
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland