Erfgenaam van Elsschot

Suzanne Raes Korte documentaire - 2007 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van schrijver Willem Elsschot, met de dan 87-jarige Ida de Ridder als centrale persoon, de dan enige nog in leven zijnde dochter. De schrijver en vader uitte op schrift meer dan in het dagelijks leven.

De nalatenschap van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot (pseudoniem van Alfons de Ridder, 1882-1960) is veel meer dan een archief. Als schrijver wordt Elsschot nog steeds veel gelezen en zijn werk wordt in vele talen vertaald en regelmatig verfilmd. Van de in Nederland en Vlaanderen bestaande literaire genootschappen is die van Elsschot de snelst groeiende, met meer dan achthonderd leden. De jongste en nog enige in leven zijnde dochter Ida de Ridder (1918) bewaakt de gewilde nalatenschap met grote zorgvuldigheid, indien nodig tot en met de rechter aan toe. Via voorgelezen fragmenten, foto's en filmpjes uit het familiearchief en interviews met betrokkenen komt de erfenis en beeltenis van man en schrijver tot leven, zoals die waarschijnlijk is geweest. Want bij Elsschot weet je het nooit: 'Wat hij schreef is literatuur, geen autobiografie. Dat vergeten de mensen nog al eens.'

Credits

Producent(en) Valérie Schuit
Productiebedrijf Viewpoint Productions
4Media
Uitvoerend producent(en)
Camera
Jo Vermaercke
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland