El sonido del bandoneón

Jiska Rickels Lange documentaire - 2011 - 75 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Muzikale roadmovie over het instrument dat het meest wordt geassocieerd met passie: de bandoneon. De mooi gefilmde documentaire laat de strijd zien voor het behoud van het instrument.

Muzikale roadmovie over het instrument dat het meest wordt geassocieerd met passie: de bandoneon. Net als bij de tango gaat er een dramatisch en melancholiek verhaal schuil achter de bandoneon. Het instrument belandde eind negentiende eeuw met Duitse immigranten in Argentinië, waar het zich een plek veroverde in de tango- en volksmuziek. Maar oude instrumenten vergaan en nieuwe bandoneons worden slechts mondjesmaat gemaakt. Nu toeristen ze als souvenir uit Argentinië meenemen, is het voortbestaan van het instrument in gevaar. Néstor Marconi, een beroemde bandoneonspeler uit Argentinië, wordt gevolgd tijdens de repetities en concerten in Buenos Aires, evenals bandoneonist Daniel Vedia die in Noord-Argentinië lesgeeft aan arme studenten. De film laat de strijd zien die wordt gevoerd om het instrument levend te houden.

Credits

Scenario Jiska Rickels
Producent(en) Jan de Ruiter
Productiebedrijf
Coproducent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland