Een zoon van Porto

Annelotte Verhaagen Korte documentaire - 2011 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire waarin een Nederlands-Molukse vader en zijn zoon afreizen naar het land van hun voorouders. Op zoek naar het deel van zichzelf dat ze in Holland (nog) niet hebben kunnen vinden.

De negentienjarige Bendja is geboren in Nederland, maar zijn wortels liggen in de Molukken. Zijn vader, schrijver Frans Lopulalan, snapt diens behoefte om de Molukse grond te willen voelen; zelf heeft hij die wens ook. De twee besluiten naar het dorp Porto op het eiland Saparua af te reizen, waar Frans’ overleden vader ooit woonde, ex-KNIL-militair. Verhaagen volgt hen tijdens hun trip naar de tropen. Een reis die de mannen elk op hun eigen manier ervaren. Frans schrijft veel en bezoekt de grond waar ooit het huis van zijn vader stond. Bendja duikt in het dagelijkse dorpsleven. Ook vraagt Bendja zich af of hij de strijd van zijn voorouders niet op dient te pakken. Frans ervaart gemengde gevoelens: ‘Ik hoop dat hij het Moluks-zijn zich eigen kan maken zonder dat het noodzakelijkerwijs tot gevolg heeft dat hij het leven in Holland afwijst.’ De persoonlijke ervaringen van vader en zoon Lopulalan worden aangevuld door betekenisvolle archiefbeelden.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Ralf Verbeek
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland