Een oude vriend van het Chinese volk

René Seegers Korte documentaire - 2008 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Acteur Jeroen Willems reist in de voetsporen van de Nederlandse documentarist Joris Ivens (1898-1989) door China en vraagt zich af waarom die nooit terugkwam op zijn lof voor de Culturele Revolutie.

Joris Ivens (1898-1989) kreeg van het Chinese communistische regime de eretitel 'Oude vriend van het Chinese volk'. Die verdiende hij onder meer door in 1938 een camera aan de communisten te geven, waarmee de eerste filmopnamen van Mao Zedong werden gemaakt. Ivens maakte meerdere films over China, met name het ruim twaalf uur durende Hoe Yukong de bergen verzette, een lofzang op Mao's Culturele Revolutie, die kort daarna door China zelf als ramp werd betiteld. Acteur Jeroen Willems reisde in de voetsporen van Ivens, om te begrijpen waarom die nooit was teruggekomen op zijn positieve berichtgeving. Willems spreekt met kenners en vroegere medewerkers van Ivens, onder wie een tolk, een geportretteerde apothekersassistent (die vertelt hoe Ivens hem regisseerde) en schrijver Bai Hua, die volgens Ivens zelf zijn beste vriend was. Archiefbeelden tonen fragmenten uit Ivens' werk en interviews met de cineast, die onder meer stelt: 'Een politieke waarheid die op een gegeven ogenblik gefilmd is, kan in een volgend stadium zelfs in z'n omgekeerde veranderen.'

Credits

Producent(en) René Seegers
Productiebedrijf Lowland Services bv
Camera
Montage
Mixage
Omroep
Productieland(en)
Nederland