Een gelukkige hand

Pieter Verhoeff Lange documentaire - 2005 - 90 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van tekenaar-schrijver Peter van Straaten is een mengvorm van documentaire en verfilmingen van fragmenten uit zijn feuilleton Agnes. Over alcohol, relaties, familie, gezondheid, seks en vogels.

Met een afwisseling van documentaire en fictie wordt een portret geschetst van Peter van Straaten, bekend als auteur van politieke spotprenten, het langlopende Parool-feuilleton Agnes en een ontelbaar aantal pijnlijk grappige schetsen van het dagelijks leven. Interviews met Van Straaten - buiten, thuis en aan het werk - gaan vloeiend over in verfilmde fragmenten uit Agnes (gespeeld door onder anderen Renée Fokker, Pierre Bokma en Hans Kesting). `Ik ben het zelf, maar dan verkleed als vrouw,' zegt hij over zijn creatie. Over zijn schouder kijkt de camera mee als Van Straaten met pen en inkt zijn zwart-wittekeningen maakt. Zijn humor is hard, hij tekent mensen in al hun lulligheid, treurigheid en valsheid, met een opmerkelijk oog voor gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. Aan de hand van zijn tekeningen en verhalen vertelt hij ook zijn persoonlijke ervaringen met alcohol, relaties, familie, gezondheid en seks - en zijn levenslange liefde voor vogels in het open veld.

Credits

Scenario Pieter Verhoeff
Producent(en) René Mendel
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Paul van den Bos
Production Design
Gert Brinkers
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland