Ga naar inhoud
Documentaire over de zwierige filmactiviteiten van Dick Laan in de eerste helft van de twintigste eeuw. Later werd Laan bekend als kinderboekenschrijver.
'Hier nu schiet de film te kort,' schreef de vermaarde filmcriticus LJ Jordaan over Dick Laan's fictiefilm Boy, waarin 'een tulpenmetafoor niet goed in de werkelijkheid getransplanteerd' zou zijn. De maker besloot zich vervolgens tot documentaires te beperken. Dick Laan (1894-1973) is vooral bekend als de geestelijk vader van Pinkeltje, maar voor hij deze serie kinderboeken schreef, was hij een enthousiast filmmaker, actief van de Eerste Wereldoorlog tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Deze documentaire duikt in de nalatenschap van de cineast Laan. Enkele filmdeskundigen buigen zich over zijn werk en plaatsen dit in historisch perspectief. In een aantal fragmenten is te zien hoe Laan ongeremd pionierde en ideeën overnam van zijn experimenterende tijdgenoten. Laan beoefende diverse genres en behandelde uiteenlopende onderwerpen, van het sanatoriumleven tot de padvinderij. Hoewel hij de filmkunst een warm hart toedroeg, maalde hij er niet om toen een deel van zijn oeuvre in vlammen opging.

Credits

Productiebedrijf
AV Research & Redactie
Stichting Amateurfilm
Omroep
RTV Noord-Holland

Titel: Dick Laan en de verdwenen films
Jaar: 2006
Duur : 40 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.