De ziener

Gerrit van Elst Televisiedrama - 1998 - 88 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Acteur Televisiedrama Porgy Franssen

Beste Actrice Televisiedrama Elisabeth Hoijtink

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

In een kleinburgerlijk stadje in de jaren vijftig ontstaat heftige beroering wanneer voyeur Le Roy met behulp van hypocrisie en roddel een romance op gang brengt tussen een lerares en haar leerling.

In een kleinburgerlijk stadje in de jaren vijftig ontstaat heftige beroering wanneer voyeur Le Roy met behulp van hypocrisie en roddel een romance op gang brengt tussen een lerares en haar leerling. De lerares huurt een kamer in het huis van Le Roys moeder en geeft de leerling op haar kamer bijles. Aanvankelijk gebruikt Le Roy de lerares en haar leerling om zijn seksuele fantasie├źn te bevredigen. Maar naarmate de tijd verstrijkt begint hij zijn objecten steeds meer als vrienden te beschouwen. De ziener is gebaseerd op de door Vestdijk geschreven gelijknamige roman uit 1959. Filmmaker Gerrit van Elst begon al in 1989 met het schrijven van het scenario van De ziener.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Paul van den Bos
Production Design
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland