De Vliegende Hollander

Jos Stelling Speelfilm - 1995 - 136 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Speelfilm geïnspireerd op de gelijknamige sage waarin een weesjongen op zoek gaat naar zijn vader die op zee vaart en kan vliegen.

Speelfilm geïnspireerd op de gelijknamige sage over een onfortuinlijke zeeman die tot in alle eeuwigheid gedoemd is de wereldzeeën te bevaren. De film vertelt in drie bedrijven het verhaal van een lijfeigene die, tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), op zoek gaat naar zijn vermeende vader, de Vliegende Hollander, en daarmee naar zichzelf. Zijn avontuurlijke tocht eindigt in een Amsterdams rasphuis waar hij, dankzij de verbeeldingskracht van zijn eigen zoon, de mythische bijnaam van zijn vader kan overnemen. De Vliegende Hollander is een allegorisch sprookje over de opkomst van het individualisme, het belang van de fantasie, de dood en het verlangen te vliegen.

Credits

Scenario Hans Heesen
Jos Stelling
Producent(en) Jos Stelling
Christoph Hahnheiser
Alain Keytsman
Productiebedrijf
Alain Keytsman Production
De Vliegende Hollander B.V.
Schlemmer Film
Uitvoerend producent(en)
Anton Kramer
Eddy Wijngaarde
Camera
Production Design
Gert Brinkers
Montage
August Verschueren
Set geluid
Matthias Lempert
Muziek
Cast
Omroep
Productieland(en)
Nederland