De verloedering van de Swieps

Erik Terpstra Speelfilm - 1967 - 83 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Komedie waarin keurige zakenman Swieps een lifter mee naar huis neemt. Deze lifter heeft een diabolische invloed op de familieleden en sticht daarmee verwarring binnen het gezin. Aan het einde van de film lijkt het lot van de familie bezegeld.

Geïnspireerd door de Franse nouvelle vague gaf producent Rob du Mée de Nederlandse filmindustrie een nieuwe impuls met zijn eerste film De verloedering van de Swieps, naar het gelijknamige boek van Heere Heeresma. In de destijds door critici omschreven 'wrede komedie' neemt de keurige zakenman Swieps een lifter (gespeeld door Ramses Shaffy) mee naar huis. De vreemdeling blijkt een duivelse invloed op de familieleden te hebben en sticht daarmee veel verwarring binnen het gezin. Tijdens het feest aan het einde van de film lijkt het lot van de familie bezegeld.

Credits

Scenario Heere Heeresma
Producent(en) Rob du Mée
Productiebedrijf
Parkfilm
Camera
Montage
Set geluid
Martin van Dalen
Cast
Productieland(en)
Nederland