De uitverkorene

Theu Boermans Televisiedrama - 2006 - 90 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Televisiedrama Theu Boermans

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Twee streng gereformeerde broers leiden meer dan hun softwareconcern naar de afgrond met hun onverzettelijke geloof in kerk, Nasdaq en een nieuwe, jonge financieel directeur.

De kille sfeer van het bevindelijk gereformeerde geloof sijpelt in alles door in de film: in de kleurstelling, in de artdirection (witgeverfde bakstenen muren binnenshuis) en in de blikken van de hoofdrolspelers. Er is stellig acteerwerk van de hoofdrolspelers in het geloofwaardig verhaal over de twee broers Johan en Peter van der Laan, wier ooit in een kippenhok gestarte softwarebedrijf uitgegroeid is tot een miljardenconcern. Johan, onwrikbaar in geloof en optimisme, wil naar de beurs in de Verenigde Staten. Peter weet dat het bedrijf op een kaartenhuisconstructie is gebouwd, maar durft de droom van zijn broer niet te verstoren. Hij trekt de onlangs cum laude afgestudeerde Steven aan als financieel directeur om de gang naar de Nasdaq mogelijk te maken. Met de komst van Steven op de Veluwe begint de zorgvuldig beheerste wereld van de broers en hun gezinnen te schuiven. List en bedrog, geloof, hoop en liefde worden een intrigerende knoop waarbij iemand aan het kortste eind moet trekken - of allemaal.

Credits

Productiebedrijf
IDTV
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Camera
Theo Bierkens
Production Design
Benedict Schillemans
Montage
Sound Design
Peter Warnier
Luuk Poels
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Productieland(en)
Nederland