De theorie van het konijn

Rinske Bosch, Nicole Batteké Korte documentaire - 2010 - 52 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ontpopping van een timide, minderjarige illegaal tot zelfbewuste (nieuwe) Nederlander. Portret van de talentvolle, ambitieuze sprinter Akwasi Frimpong, die moet vechten voor zijn verblijfsvergunning.

Hoe een jonge Ghanese immigrant uitblinkt als succesvol leerling en talentvol hardloper op Nederlandse bodem, maar toch jarenlang moet vechten voor een verblijfsvergunning. Akwasi Frimpong werd op achtjarige leeftijd door zijn ouders naar Nederland gehaald. De Surinaamse trainer Sammy Monsels ontdekt de jonge Frimpong op de sintelbaan, die precies onder de betonnen palen van de metrolijn in Amsterdam Zuid-Oost loopt. Ze trainen jaren samen, met succes. Frimpong durft echter niet te vertellen dat hij hier geen legale status heeft. Hij heeft al zijn doorzettingsvermogen nodig en die van zijn - geëmotioneerde - trainer Monsels en vele anderen om de Nederlandse overheid te vermurwen hem te laten blijven. Regisseurs Rinske Bosch en Nicole Batteké volgden de sprinter vanaf 2003. Zo laten ze niet alleen de wording van een sprinttalent zien (Frimpong geeft zichzelf de bijnaam 'Golden Sprint'), maar ook de ontpopping van een timide, minderjarige illegaal tot zelfbewuste (nieuwe) Nederlander.

Credits

Producent(en) René Mendel
Productiebedrijf Interakt
Camera
Montage
Arda Nederveen
Rinske Bosch
Geluidsnabewerking
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland