De patriot

Milena Boudinova Korte documentaire - 2003 - 54 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire. Een vaderland kun je nooit uit je botten krijgen. De in Nederland wonende Milena Boudinova gaat daarom een zomer lang op zoek naar redenen om terug te keren naar Bulgarije.

Een vaderland kun je nooit uit je botten krijgen. De in Nederland wonende Milena Boudinova gaat daarom net als vele Bulgaarse leeftijdsgenoten een zomer lang op zoek naar redenen om terug te keren naar Bulgarije. Ze spreekt met koning Simeon II, die zelf heimwee heeft naar Spanje, waar hij in ballingschap leefde. Ze spreekt de jonge, zelfverzekerde minister Milen Velchev (32), die zijn carrière in Londen verruilde voor een regeringszetel. Ze volgt de worsteling van violiste Dorina, die terugkwam uit Amerika, maar in Bulgarije haar draai niet kan vinden. Ze ontmoet Jordan, uit Nederland teruggekomen om in eigen land een waardiger bestaan op te bouwen. 'Je kunt niet zo heel lang een leven leiden dat het omschrijven niet waard is.' Boudinova toont met gevoel voor detail het alledaagse leven in Bulgarije en verwoordt de spagaat waarin iedere emigrant zich uiteindelijk bevindt.

Credits

Producent(en) Frank van den Engel
Productiebedrijf Zeppers Film & TV
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland