De noorderlingen

Alex van Warmerdam Speelfilm - 1992 - 108 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Acteur Rudolf Lucieer

Beste Regie Alex van Warmerdam

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Absurdistische film over de belevenissen en vooral de onderdrukte lustgevoelens van de bewoners van een archetypisch Hollands nieuwbouwwijkje in de zomer van 1960. Twee Gouden Kalveren 1992.

Net als voor zijn debuut Abel (1986) won Van Warmerdam met De noorderlingen twee Gouden Kalveren. Hij speelt zelf de spionerende postbode in een minimale nieuwbouwwijk, met één straat en een bushalte, gefilmd in strakke composities. De noorderlingen is een absurdistische film over de belevenissen en vooral de onderdrukte lustgevoelens van de bewoners van een archetypisch Hollands nieuwbouwwijkje in de zomer van 1960. De postbode stoomt de brieven open alvorens ze te bezorgen, men scharrelt wat met dames en heren met wie men niet is getrouwd en in het bos woont een nimf in een vijver. Een absurdistische wereld, vol onderdrukte gevoelens, met een seksueel gefrustreerde slager, zijn als heilige vereerde, vastende vrouw, een onvruchtbare jager en Theo van Gogh op een rood brommertje. De film won in 1992 twee Gouden Kalveren: voor Beste Regie en Beste Acteur (Rudolf Lucieer).

Credits

Producent(en) Dick Maas
Laurens Geels
Productiebedrijf
First Floor Features
Camera
Marc Felperlaan
Production Design
Rikke Jelier
Alfred Schaaf
Montage
René Wiegmans
Mixage
Ad Roest
Set geluid
Muziek
Cast
Productieland(en)
Nederland