De Nobelprijswinnaar

Timo Veltkamp Speelfilm - 2010 - 93 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Tragikomisch speelfilmdebuut over immorele schrijverswereld combineert het dramatische zwart-wit van klassieke misdaadfilms met droog-komische one-liners voor een verhaal van wraak, jaloezie en mededogen.

Een tragikomische zedenschets over de schrijverswereld en zijn psychologisch gemankeerde bewoners. Met een introvert geniale, maar nauwelijks publicerende schrijver die door zijn hanige uitgeefster spottend 'onze huis-Dostojevski' wordt genoemd, tegenover een extraverte bestseller-auteur met writer's block. Met zijn krachtige zwart-wit, strakke kaders en wereld van privédetectives en nachtclubs creëert De Nobelprijswinnaar de sfeer van een klassieke misdaadfilm, maar dan voorzien van droogkomische oneliners. In het scenario van debuterend speelfilmregisseur Timo Veltkamp - die in 1999 samen met Ger Poppelaars het Gouden Kalf voor Beste Scenario won voor Missing Link - blijken de personages en gebeurtenissen gaandeweg steeds meer verbanden te hebben. 'Mijn diepste overtuiging als schrijver,' aldus de pretentieuze bestsellerauteur in een van de vele zelfverwijzende opmerkingen van de film, 'is dat de dingen in elkaar moeten grijpen.' Met muziek van avant-gardecomponist John Zorn.

Credits

Scenario Timo Veltkamp
Producent(en) Timo Veltkamp
Productiebedrijf
Viaggio Film
Uitvoerend producent(en)
Maars van Haaften
Camera
Production Design
Montage
Michal Chmarzynski
Sound Design
Lukas Morawski
Geluidsnabewerking
Lukas Morawski
Set geluid
Muziek
Cast
Productieland(en)
Nederland