De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Cherry Duyns Lange documentaire - 2016 - 75 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Documentaire Cherry Duyns

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over de onstuitbare bevlogenheid waarmee de 78-jarige pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw opgaat in het instuderen en uitvoeren van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

'Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen.' Aldus pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw die zijn werkzame leven wijdde aan moderne klassieke muziek, maar nu vol overgave zijn armen uitstrekt naar Johann Sebastian Bach. De filmmaker volgt de 78-jarige De Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot en met de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een documentaire over het mysterie van muziek en de onstuitbare bevlogenheid waarmee De Leeuw opgaat in Bach’s monumentale werk.


Credits

Scenario Cherry Duyns
Producent(en) René Mendel
Mira Mendel
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland