De magie van wetenschap - Niet voor bangeriken

Jeroen Berkvens Korte documentaire - 2010 - 40 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentair portret van Peter Hagoort, psycholinguïst en hoogleraar cognitieve neurowetenschap is tegelijk een toegankelijk overzicht van de geschiedenis van het hersenonderzoek.

Een toegankelijk overzicht van de geschiedenis van het hersenonderzoek. Aflevering uit zevendelige wetenschappelijke serie, ter gelegenheid van het tweehonderdjarige jubileum van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen. De korte documentaire volgt de veelvuldig bekroonde Peter Hagoort, directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en oprichter/directeur van het FC Donders Centre for Cognitive Neuroimaging. Beide gerenommeerde instituten boeken enorme vooruitgang in de kennis van de hersenen en de wijze waarop deze geheugen, taal, waarneming, aandacht, emotie en bewustzijn mogelijk maken. Zijn eigen onderzoeksterrein is het menselijke taalvermogen: hoe stelt ons brein ons in staat te communiceren via een ingewikkeld systeem van symbolen. We zien hem op bezoek bij collega's in het buitenland, bezig met hersenscans, maar ook hoe hij zijn onderzoeksresultaten over het taalvermogen deelt met het grote publiek in lezingen en live optredens, zoals op Lowlands en in Paradiso.

Credits

Producent(en) Monique Busman
Productiebedrijf De Familie Film & TV
Uitvoerend producent(en)
Inge Schapendonk
Camera
Montage
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland