Ga naar inhoud
In 1977 werd in het Drentse Bovensmilde een lagere school met kinderen en onderwijzers gegijzeld door Molukkers. Dertig jaar later vertellen slachtoffers over de impact van deze traumatische gebeurtenis op hun leven.
Op 23 mei 1977 werd in het Drentse dorp Bovensmilde een lagere school met daarin 105 kinderen en vijf onderwijzers gegijzeld door een groep Molukkers. Zij wilden bij de regering onder meer de belofte van een eigen, onafhankelijke staat afdwingen. Na afloop van de gijzeling werd het schoolgebouw direct afgebroken. Wat overbleef was een kaal grasveld. Een stille getuige van de dramatische gebeurtenis die, ook dertig jaar later nog, symbool staat voor een verscheurd dorp. John Appel laat de vroegere hoofdonderwijzer, een aantal scholieren uit de vijfde klas van destijds en hun ouders aan het woord over hun onmacht om met het verleden in het reine te komen. Een oud-leerling bekent: ‘Op het moment dat zoiets gebeurt, is je jeugd over.’ Persoonlijke ontboezemingen worden afgewisseld door rake archiefbeelden en interviews uit 1977.

Credits

Coproducent
Uitvoerend Producent
Scenario
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
Human TV

Titel: De lege plek
Jaar: 2012
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2012

Geschiedenis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.