De hemel boven Dresden

Paul Cohen, Martijn van Haalen Korte documentaire - 2013 - 52 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Als kind zag de nu vermaarde dirigent Hartmut Haenchen zijn stad Dresden onder een bombardement in vlammen opgaan. Ruim dertig jaar later mag hij zijn Stasi-dossiers inzien en doet hij verbijsterende ontdekkingen.

Bijna twee jaar oud was dirigent Hartmut Haenchen toen op 13 februari 1945 zijn stad Dresden onder een kolossaal geallieerd bombardement in vlammen opging. Opgroeiend tussen de ruïnes wist hij in de DDR zijn muzikale talent te ontplooien, maar de Stasi hield hem in de gaten. Een politieke jeugdzonde achtervolgde hem en het had weinig gescheeld of hij was nooit een internationaal topdirigent geworden. Ruim dertig jaar later mag Haenchen, sinds 1986 woonachtig in Nederland, zijn Stasi-dossiers inzien. Hij doet daarbij verbijsterende ontdekkingen.

Credits

Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland