De grote vakantie

Johan van der Keuken Lange documentaire - 2000 - 145 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Met in zijn achterhoofd het gegeven dat hij nog slechts enkele jaren te leven had, legde Van der Keuken met zijn filmcamera en een kleine digitale camera de vergankelijkheid van het leven in verschillende culturen vast.

Op 15 oktober 1998 kreeg filmmaker Johan van der Keuken het fatale nieuws te horen dat hij vanwege prostaatkanker nog slechts enkele jaren te leven had. Er restte hem alleen nog mooie reizen te maken samen met zijn vrouw en collega Noshka van der Lely. Ze vertrokken naar Nepal, Bhutan, Burkina Faso, Mali, Braziliƫ en de Verenigde Staten. Met zijn filmcamera en een kleine digitale camera legde Van der Keuken de vergankelijkheid van het leven in verschillende culturen vast. In een soort road-air-movie filmde hij vanuit zijn eigen perspectief nagenoeg alles: de verplaatsingen met vliegtuigen en auto's, ontmoetingen met boeddhistische lama's, een Tibetaanse dokter, zijn uitzicht vanaf een hangglider boven Rio de Janeiro. De film krijgt een onverwachte wending als blijkt, dat in New York een nieuw medicijn is ontdekt dat bij Van der Keuken met succes wordt toegepast. Van der Keuken overleed uiteindelijk toch in 2001.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Menno Boerema
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland