De grote tovenaar

Ruud Monster Lange documentaire - 2005 - 75 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentair protret over de pionier van de experimentele film in Nederland, Frans Zwartjes, probeert de achtergonden van diens leven en werk te ontrafelen.

Susan Sontag noemde Frans Zwartjes in 1981 de belangrijkste experimentele filmer van zijn tijd. Niet alleen door zijn films, maar ook door zijn muziek en zijn tekenwerk heeft Zwartjes een grote naam als eigenzinnig kunstenaar. Een kunstenaar die ervan houdt zijn visie met jonge aankomende kunstenaars te delen. Zo ook met filmmaker Ruud Monster, die in 1971 op de Haagse Vrije Academie Zwartjes leert kennen als docent die liever geen les wil geven, maar je deelgenoot maakt van zijn opvattingen. In zijn film toont Monster Zwartjes' blik op de wereld om hem heen, die altijd de maker in hem onthult en de humor waarmee hij becommentarieert wat hij ziet. Nog steeds begeleidt Zwartjes een ochtend in de week jonge mensen op de Vrije Academie. Ook laat Monster Zwartjes thuis zien, componerend in zijn atelier waar zijn gehele verleden is samengepakt: een filmprojector, een filmcamera en een digitale camera op statief; alles gereed en stand-by: 'Als er wat gebeurt moet ik meteen kunnen beginnen.'

Credits

Producent(en) Ruud Monster
Camera Ruud Monster
Montage
Set geluid
Productieland(en)
Nederland