De grote schaduw van Stampersgat

Patrick Bus Korte documentaire - 2008 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De neergang van de suikerindustrie in Noord-Brabant heeft grote gevolgen voor de bewoners van Stampersgat. De film is het resultaat van een workshopproject van het IDFA.

In de Westhoek van Noord-Brabant klopte eens het hart van de suikerindustrie, met drie grote suikerfabrieken, waaronder één in Stampersgat. Sinds 1 juni 2006 is echter de Europese subsidie voor de suikerbietenteelt vervallen, met grote gevolgen voor het dorpje waar vrijwel alle inwoners in de suikerindustrie werken. Ook de vader van de filmmaker, die zo verzot is op suiker dat hij het zelfs over zijn frieten strooit. Filmmaker Patrick Bus filmt de teloorgang van het dorp, maar tevens de teloorgang van het huwelijk van zijn ouders dat, nadat zijn vader met pensioen ging, niet meer lekker loopt. Ook voor andere familieleden en dorpsbewoners heeft de neergang van de suikerindustrie grote gevolgen. Bijvoorbeeld voor neef Gustav, die de boerderij van zijn ouders wil overnemen, maar is daar nog wel toekomst in? En wil zijn vader eigenlijk de boerderij wel aan hem overdragen? De film is het resultaat van een workshopproject van het IDFA.

Credits

Scenario Patrick Bus
Producent(en) Rolf Orthel
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Evelyn Voortman
Camera
Montage
Olaf Koopmans
Set geluid
Marco van Zelst
Menno Euwe
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland