De gevangenen van Buñuel

Ramón Gieling Lange documentaire - 2000 - 73 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Zoektocht naar de mythe van de armoede in Las Hurdas, een armoedig gebied in West Spanje. De mythe werd in 1932 door Luis Buñuel geschapen middels zijn documentaire Las Hurdes, tierra sin pan.

In 1932 maakte de Spaanse cineast Luis Buñuel zijn enige en shockerende documentaire Las Hurdes, tierra sin pan (Land zonder brood). Een film over Las Hurdes, een armoedig gebied in west Spanje. De hel op aarde volgens Bunuel, waar ziektes woekeren, dwergen en gekken wonen en geen brood is. De lange tijd door Franco verboden film wekt tegenwoordig bij de Hurdanen nog steeds irritaties op, want Buñuel zou een deel van de gruwelijke beelden hebben geënsceneerd. In 1999 vertrok filmmaker Ramón Gieling naar Las Hurdes, op zoek naar de mythe van de armoede. Op zoek naar de zwarte legende. Drie weken lang onlokte hij reacties aan zowel jonge als oude bewoners, ging hij terug naar de plekken waar de film van Buñuel werd opgenomen en vertoonde hij Las Hurdes, tierra sin pan uiteindelijk op het kerkplein. De documentaire werd gemaakt in het kader van Buñuels 100ste geboortedag.

Credits

Scenario Ramón Gieling
Producent(en) Pieter van Huijstee
Productiebedrijf
Camera
Montage
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland