De geestelijke verovering van de wereld

Jan Willem van Dam Lange documentaire - 2001 - 70 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire waarin filmmaker Jan Willem van Dam het plan opvat bij zijn oude leraar Nederlands G.C.M. Pijnenborg te achterhalen hoe en wie hij als middelbaar scholier was.

Filmmaker Jan Willem van Dam vat het plan op bij zijn oude leraar Nederlands G.C.M. Pijnenborg te achterhalen hoe en wie hij als middelbaar scholier was. Maar de leraar, die zijn leerlingen vooral aan handschrift of stem herkent, herinnert zich zijn leerling van weleer niet meer. Dus besluit de filmmaker zelf naar de achtergrond te treden en de leraar centraal te stellen. Die stemt daarin toe, omdat hij 'nu eenmaal een zwak heeft voor oud-leerlingen'. De camera volgt de leraar bij diens activiteiten, ontbijtend in zijn eigen kamer, in de eetzaal van het jezuïetenklooster waar hij woont of in gesprek op een bankje buiten. De film roept zo, afgewisseld met beelden van landschappen en soms geensceneerde scenes een beeld op van 'de geestelijke verovering van de wereld'.

Credits

Productiebedrijf Ver. ter bevordering van het kennisnemen
Camera
Set geluid
Productieland(en)
Nederland