De engel van Doel

Tom Fassaert Lange documentaire - 2011 - 76 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Documentaire Tom Fassaert

Beste Montage Tom FassaertAxel Skovdal Roelofs, NCE

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Het Belgische plaatsje Doel moet verdwijnen voor de oprukkende Antwerpse haven. Het merendeel van de Doelenaren is al verhuisd en uiteindelijk weigert alleen de vijfenzeventigjarige Emilienne Driesen te vertrekken. Ze negeert dwangbevelen om te vertrekken, ze wil sterven in haar woonplaats. Aan de keukentafel ontvangt de alleenstaande vrouw haar vriendinnen en ook pastoor Verstraete. Elke dag blijft de doodzieke man zijn parochianen bezoeken, tot zijn tijd daar is. Krakers protesteren nog tegen de leegstand en de annexatie. Langzaam raakt het dorp in verval en beklad. Emilienne ziet het gebeuren, maar staat machteloos in haar eentje.
De engel van Doel benadrukt in zwart-witbeelden de tragiek en melancholie van de ondergang van Doel aan de hand van het windmolengevecht van de koppige Emilienne. Met wrange humor tekent filmmaker Tom Fassaert haar, de pastoor, de passerende ramptoeristen en de bewoners die toch maar vertrekken. Hij brengt zo het verval van het dorp, dat al dertig jaar gaande is, terug tot het universum van de keukentafel van Emilienne.

Credits

Regie Tom Fassaert
Scenario Tom Fassaert
Producent(en) Digna Sinke
Productiebedrijf
Coproducent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland, België