De duivel op Terschelling

André van der Hout, Laura Beijn Korte documentaire - 2010 - 49 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire draait om Oerol 2010. De Kift en Tryater speelden daar een bewerking van De Master en Margarita, door artistiek leider van Tryater Ira Judkovskaja verplaatst van Moskou naar Terschelling.

De duivel op Terschelling draait om de openingsvoorstelling van Oerol 2010. Muziekgroep De Kift en theatergroep Tryater speelden daar een bewerking van De Master en Margarita (1966) een boek van Michail Boelgakov, waarin de duivel en zijn trawanten Moskou onveilig maken. Het is een duel tussen de duivel en de liefde, tussen een Stalinistisch regime en de vrijheid, tussen destructieve en creatieve krachten. Ira Judkovskaja, artistiek leider van Tryater, verplaatste de handeling van de stad naar een Waddeneiland. Ook de festivalgangers op Oerol worden heen en weer geslingerd tussen twee uitersten. De dagelijkse sleur, die niet zo grimmig is, en de ontsnapping naar het eiland in de Waddenzee met losgeslagen muzikanten. Is de grenzeloze liefde die dood en duivel overwint daar nog steeds te vinden? Een duel tussen orde en vrijheid, tussen toneel en werkelijkheid.

Credits

Producent(en) André van der Hout
Productiebedrijf De Aanpak
Camera
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland