De droom van de beer

Cherry Duyns Lange documentaire - 2000 - 90 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Documentaire Cherry Duyns

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire met inverviews en archiefbeelden over het Staatscircus, vanaf de jaren twintig de trots van de Sovjet-Unie. Inmiddels is in Rusland het geld echter op.

Het Russische circus is in verval. Vanaf de jaren twintig was het Staatscircus de trots van de Sovjet-Unie. Volgens Lenin was het een belangrijk propagandamiddel, en dus was er veel geld voor speciale voorstellingen die de sovjetsuccessen in de industrie en in de ruimtevaart bejubelden. Er was zelfs een ministerie voor circuszaken. De circusartiesten hadden er geen last van; zij leefden, rondtrekkend door de Sovjet-Unie, in relatieve vrijheid. Nu leven veel van de grootste circusartiesten, zoals de wereldberoemde clown Oleg Popov, in het buitenland. In Rusland is het geld op. Regisseur Cherry Duyns zocht Popov op, net als andere vroegere artiesten, zoals de gebroeders Kantemirov - Osseetse ruiters die in ruim vijftig films optraden. De interviews zijn van nostalgie doortrokken en worden door Duyns afgewisseld met prachtig archiefmateriaal, waarop de circussterren als jonge mannen te zien zijn.

Credits

Scenario Cherry Duyns
Producent(en) Vera de Vries
Productiebedrijf
Camera
Montage
Jan Langeveld
Set geluid
Distributie
Productieland(en)
Nederland