De Dream

Pieter Verhoeff Speelfilm - 1985 - 95 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Acteur Peter Tuinman

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Eerste Friestalige speelfilm gaat over het geruchtmakende politieke proces tegen drie socialistische arbeiders die onterecht veroordeeld en zwaar gestraft werden voor inbraak en geweldpleging.

De eerste Friestalige speelfilm is een gedramatiseerde interpretatie van de geruchtmakende Zaak Hogerhuis, die rond 1900 de gemoederen in Nederland en vooral Friesland bezig hield. Hoofdpersoon is Wiebren (Peter Tuinman ontving hiervoor het Gouden Kalf voor Beste Acteur) één van de drie broers Hogerhuis die, verdacht van inbraak en poging tot doodslag, slachtoffer wordt van politieke intriges en door liefde gevoede wraak.

Credits

Scenario Dirk Ayelt Kooiman
Pieter Verhoeff
Producent(en) Roeland Kerbosch
Productiebedrijf
Roeland Kerbosch Filmproduktie BV
Camera
Paul van den Bos
Production Design
Hendrik-Jan Visser
Montage
Set geluid
Muziek
Cast
Distributie
Productieland(en)
Nederland