De Dominee

Gerrard Verhage Speelfilm - 2004 - 110 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Production Design

Gouden Kalf-nominatie

Beste Acteur Frank Lammers

Beste Camera

Beste Regie Gerrard Verhage

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Speelfilm geïnspireerd op het leven van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma. Naast een beeld van het 'circuit' geeft Verhage een beeld van de karakterontwikkeling van de hasjdealer.

Amsterdam, jaren zeventig. De knappe gymnasiast Klaas, zoon van een welgestelde limonadefabrikant, besluit de hasjhandel in te gaan. Dat doet hij samen met zijn vriend, de kickbokser Adri. Op handige wijze nemen ze de handel over van de zwarte Amerikaan Hugo. Diens hulpje Annet wordt Klaas' vriendin. Het geld stroomt binnen en wordt in vuilniszakken opgeslagen. Klaas wil zonder geweld zaken doen, maar hoe rijker hij wordt, hoe meer hij verstrikt raakt in het gewelddadige criminele circuit. De film is geïnspireerd op het leven van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma en gemodelleerd naar het boek De dominee van Bart Middelburg uit 1993 over de opkomst en neergang van Bruinsma. Naast een beeld van het 'circuit' in de jaren zeventig en tachtig geeft hij vooral een beeld van de karakterontwikkeling van de hasjdealer en diens onvermogen tot trouw en vriendschap. Bekroond met een Gouden Kalf Production Design en met een Gouden Film.

Credits

Scenario Gerrard Verhage
Producent(en) René Huybrechtse
Frank Bak
Productiebedrijf
Theorema Films
Samsa Film
David P. Kelly Productions
Coproducent(en)
Camera
Theo Bierkens
Production Design
Marco Rooth
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland