De cirkel van armoede

Joost Seelen Lange documentaire - 2006 - 80 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

In Amsterdam Zuid-Oost helpen de warme en energieke John en Celine wanhopige mensen met schulden weer op weg door op ferme toon met schuldeisers te bellen en hun papierwinkel weg te werken.

Ongeveer 642.000 Nederlandse huishoudens leefden in 2006 onder de officiële armoedegrens. In de Amsterdamse Bijlmer is dat zelfs voor 25 procent van de bevolking het geval. In Zuid-Oost worden veel van die mensen, tot wanhoop gedreven door de ambtelijke bureaucratie, weer op weg geholpen door John en Celine, twee medewerkers van Stichting Service Platform Amsterdam. John, een blanke man van middelbare leeftijd, is rechtdoorzee. Hij kent de valkuilen van de logge ambtenarij en laat zich door niemand een oor aannaaien. Uit eigen ervaring wijs geworden, helaas. 'Ik heb alle deurwaarders van Nederland gezien.' Celine - ook al zo'n doordouwer - schaamt zich dat ze, ondanks dat ze dit werk doet, zelf in diezelfde 'shit' zit. 'Ik zeg tegen cliënten dat ze hun administratie op orde moeten houden maar doe dat zelf niet'. Op het kantoor zit de ene cliënt er stil en hulpeloos bij, de andere is woedend en wanhopig. Vijf maanden van de Voedselbank leven en dineren met brood met een laagje suiker gaat niemand in de koude kleren zitten.

Credits

Producent(en) Joost Seelen
Productiebedrijf Zuidenwind Filmprodukties
Camera
Montage
Erik van de Belt
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland