De brief voor de koning

Pieter Verhoeff Speelfilm - 2008 - 108 min.

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Coming-of-age avonturenfilm naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt. Een stervende ridder vraagt de jonge Tiuri om een geheime brief te bezorgen bij de koning van het buurland Unauwen.

Coming-of-age avonturenfilm naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt. De jonge Tiuri moet nog een laatste proeve van bekwaamheid afleggen voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Maar dan roept een stervende ridder zijn hulp in om een geheime brief te bezorgen bij de koning van het buurland Unauwen. De opdracht voert Tiuri op een wervelende tocht door afwisselende landschappen en gevaarlijke omstandigheden. Hij wordt vergezeld van de gids Piak en krijgt hulp uit allerlei onverwachte hoek. Ze overwinnen alle hindernissen en slagen erin de brief uit handen te houden van het gemene en sluwe heerschap Slupor en bij de koning te bezorgen, waarmee ze grote rampspoed voorkomen voor beide landen. Tiuri laat ondertussen zien dat hij ruimschoots beschikt over de kwaliteiten die een ridder volgens zijn koning nodig heeft: eerlijkheid, trouw, hulpvaardigheid en dapperheid. Het boek werd in 1963 uitgeroepen tot Beste Jeugdboek van het Jaar en is onlangs bekroond met de Griffel der Griffels als Beste Jeugdboek van de afgelopen vijftig jaar.

Credits

Producent(en) Hans de Weers
Reinout Oerlemans
Pieter Klapwijk
Hubert Nieuwendijk
Productiebedrijf
Kaap Holland Film B.V.
Armada Productions
Coproducent(en)
Bettina Vera Brokemper
Albert Schafer
Heike Lagé
Uitvoerend producent(en)
Bert Nijdam
Clea de Koning
Camera
Production Design
Gert Brinkers
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Visual Effects
Jan Toensmann
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland