De boot gaat

Joost Seelen Korte documentaire - 2003 - 27 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Korte documentaire registreert de laatste overtochten van de veerboten van de Provinciale Stoomboot Diensten in Zeeland. Na 137 jaar gaat de boot niet meer.

'Gaat de boot?' is 137 jaar lang de meest gestelde vraag geweest van reizigers die voor hun reisdoel afhankelijk waren van veerboten van de Provinciale Stoomboot Diensten (PSD). Veerdiensten van de provincie Zeeland verbonden verschillende, door zee gescheiden gebieden. Bij hevige storm of dichte mist was het maar de vraag of de veren wel uit zouden varen. 15 maart 2003, toen de tunnel openging die de laatste gebieden per auto bereikbaar maakte, was de dag dat de PSD geschiedenis werd. Regisseur Joost Seelen registreerde in de aanloop naar het einde enkele overtochten. Nuchter toont hij de al even nuchtere Zeeuwen. Passagiers en functionarissen van diverse diensten van de onderneming lijken het aanstaande afscheid te ondergaan als een onafwendbaar lot. Geen verdrietige woorden of terneergeslagen ogen. Emotie is er slechts bij wijze van geluid: vaarwel toeterende auto's, veren die hun misthoorn laten afgaan en een blazende muziekkapel. Met daarbij het besef dat je de fantastische vergezichten vanaf de boot in de tunnel nooit kunt zien.

Credits

Producent(en) Joyce Drosterij
Productiebedrijf Zuidenwind Filmprodukties
Camera
Montage
Erik van de Belt
Mixage
Set geluid
Muziek
Productieland(en)
Nederland